• slide1.jpg
  • slide2.jpg

ALI ŽIVIM IZ ZAKRAMENTA SV. KRSTA?

 

Jezusov krst nas vedno spominja tudi na naš krst. Pred svojim vnebohodom je Jezus svojim učencem naročil: »Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih spolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal!« (Mt 28,19) S krstom postajamo Jezusovi učenci – se včlanimo v Cerkev in tako postanemo deležni njenega poslanstva. S tem smo tudi mi poklicani na enako pot kot njegovi apostoli.

Krst pa vsekakor ni konec, ampak šele začetek odrešenjskega procesa. Po krstu nas Bog vabi naprej! Sv. pismo krst primerja smrti, ki jo je Jezus premagal z vstajenjem. Tako moramo tudi kristjani iz krsta rasti v novo življenje. Dejansko namreč, biti krščen pomeni, vstopiti v proces umiranja staremu grešnemu človeku in vstajenje ter rast v Jezusovo življenje v moči Svetega Duha. Božje življenje, ki izvira iz zakramenta sv. krsta, ni nek dodatek k našemu vsakdanjemu življenju, marveč zadeva vse naše bitje, preoblikuje nas v najglobljem smislu. Vendar smo tega deležni tedaj, če to Bogu dopustimo. Bog namreč ne dela proti naši volji, on spoštuje našo svobodo! Zato pri ljudeh, ki so bili sicer krščeni, a ne živijo iz zakramenta, ki ne sodelujejo z Bogom, ostaja krst mrtev kapital. Žal je takih ljudi dandanes kar precej.

Morda bi bilo dobro, da bi se vsaj tu in tam spomnili na svoj krstni dan in se Bogu zahvalili za to, da smo lahko postali njegovi otroci. Danes je prav gotovo priložnost za to.