• slide1.jpg
  • slide2.jpg

Zakrament svetega krsta

Cerkev svetega Mihaela je zelo privlačna tako za vernike kot za turiste. Marsikdo, ki prvič vstopi v našo cerkev, pomisli: tukaj bi se rad poročil/-a, ali tukaj bi rad/-a imel/-a krst svojega otroka. 

Pri krstu župnijska cerkev sprejme krščenca ali krščenko v svoje občestvo. Preden se odločite za krst doma ali v drugi župniji, vsekakor obiščite vašega domačega župnika in mu povejte, da želite krstiti vašega otroka. Za zakrament krsta je vedno merodajen župnik župnije, kjer trenutno biva krščenec oziroma krščenka, čeprav se slednje mogoče ne ujema z vašim uradnim bivališčem. (Vaš domači župnik je tisti, na čigar ozemlju trenutno bivate, četudi tam mogoče nimate uradnega bivališča).

V kolikor bi se odločili za krst v cerkvi svetega Mihaela, mora vaš domači župnik duhovniku, ki bo imel krst v naši cerkvi, dati pisno dovoljenje, da lahko opravi krst vašega otroka. Nato bo potrebno opraviti pripravo na krst, ki jo bo z vami opravil vaš domači župnik, ali po njegovem dovoljenju župnik na Barju. Če prihajajo botri iz druge župnije in ne iz župnije, kjer bo potekal krst, morajo predhodno dobiti od svojega domačega župnika potrdilo o primernosti za botra.

V naši cerkvi zakrament krsta podeljujemo le ob nedeljah in sicer enkrat mesečno: prvo nedeljo v mesecu po sveti maši.

Za krst otroka se oglasite osebno (ne po telefonu) vsaj en mesec pred krstom. S seboj prinesite družinsko knjižico in izjavo botra. Če krščenec(ka) ni iz naše župnije, prinesite s seboj dovoljenje za krst v drugi župniji. To potrdilo izda župnik župnije v kateri krščenec živi.